Banai Poland
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Strona Główna
  • Polska
  • Świat
  • Biznes
  • Moto
  • Kultura
  • Rozrywka
  • Technologie
  • Sport
Dołączyć
Biuletyn
  • Strona Główna
  • Polska
  • Świat
  • Biznes
  • Moto
  • Kultura
  • Rozrywka
  • Technologie
  • Sport
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Banai Poland
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna Sport

Adam Małysz od Thurnbichlera usłyszał prawdę o Żyle! „Jestem zszokowany!”

28 lutego, 2023
A A
Adam Małysz od Thurnbichlera usłyszał prawdę o Żyle! „Jestem zszokowany!”
FacebookTwitterPinterestStumbleuponVKTelegram

Michał Białoński: Piotr Żyła został ponownie mistrzem świata, jest także piątym zawodnikiem w klasyfikacji generalnej PŚ z 822 punktami. W wieku 36 lat. Kto by się spodziewał?

Adam Małysz, prezes PZN-u: Widać, że Thomas do niego trafił. Jestem wręcz zszokowany! Często, gdy z Thomasem rozmawiam, to mówi, że z Piotrkiem mu się super współpracuje. A przecież Piotrek nie jest łatwym zawodnikiem, jak wszyscy wiemy (śmiech). Z prostej przyczyny – on lubi filozofować i pewne rzeczy zmieniać. Ale Thurnbichler świetnie sobie ułożył z nim relacje. Oczywiście, Piotrek, podobnie jak Kamil Stoch, jest zawodnikiem, który bardzo dużo osiągnął, więc dotrzeć do niego z jednej strony nie jest prosto, a z drugiej – on musi zacząć więcej oszczędzać siły. 36 lat – to się wydaje mało, niby jesteś młody, ale w sporcie to już trochę jest, tym bardziej, że twój organizm jest eksploatowany już od dziecka.

ZOBACZ TAKŻE: Kontrowersyjne kazanie. Ksiądz publicznie zadrwił z Thomasa Thurnbichlera

Tym bardziej, że przed zimą musi zbijać wagę, po tym jak latem czasem pofolguje sobie w diecie?

Powiem szczerze, że w ostatnich paru latach chłopaki nie mają z tym problemów. Na tyle jest to wypracowane, że fajnie dają sobie z tym radę. Jak patrzę na to, co i ile jedzą, to widzę, że jedzą normalnie, tak jak wszyscy, a jednak nie tyją.

Pewnie dzięki aktywnemu stylowi życia, treningowi, więcej kalorii spalają?

Pewnie tak. Piotrek czasem jest zły, gdy nie może czegoś zjeść. Ma ustalone swoje pory dnia i musi coś zjeść, bo inaczej jest zły, wkurzony i nie funkcjonuje tak jak powinien. Lubi steki i potrafi dużo zjeść, a wbrew temu nie widać tego po nim. Cały czas jest w stanie utrzymać właściwą wagę!

Zgodzi się pan z tym, że poziom w tym sezonie jest niesamowity, wysoki i wyrównany?

Poziom jest bardzo wysoki. Na początku sezonu zdecydowanym faworytem był Dawid Kubacki, później na wyżyny wspiął się Granerud. Już w jego oczach, po wyjściu na skocznie, widać było pewność. W poprzednich latach i na początku tego popełniał ten błąd, że po wyjściu z progu uciekała mu narta. Widać, że to opanował, dzięki czemu w tym momencie jest mocnym zawodnikiem, ale też do pokonania. Parokrotnie zdarzały mu się wpadki. Na MŚ Granerud niesie presję tego, który się broni, a nie atakuje. Tymczasem zawsze łatwiej jest atakować i dlatego też często pojawiają się niespodzianki.

Zadowolony pan jest ze współpracy trenera Thurnbichlera ze szkoleniowcami z ośrodków bazowych? Podobno Maciej Maciusiak, który jest trenerem w ośrodku podhalański, chciał mieć samodzielność w procesie treningowym.

To jest trudne, bo faktycznie Thomas i Maciek poszli innymi drogami. Na początku trenowali podobnie i często się konsultowali. Później sytuacja wymusiła rozejście się ich dróg. Wszystko przez starty, jedni jeździli na FIS Grand Prix, a drudzy na Continental Cup. Mimo wszystko myślę, że współpraca powinna być głębsza i ona będzie głębsza, bo obie strony widzą, że muszą się zbliżyć do siebie i przede wszystkim muszą obrać jedną drogę.

Kadra B, którą wysłaliśmy do Rasnova zrobiła punkty, co mnie zadowala, ale jakość skoków pozostawia spory niedosyt. Na siedem skoków zazwyczaj były dwa dobre, a nie pięć. Tomasz Pilch z Kacprem Juroszkiem mogli się przetrzeć, zaaklimatyzować w Pucharze Świata. Właśnie taka stopniowa adaptacja doprowadziła do stabilnego, dobrego skakani Olka Zniszczoła, który na początku zimowego sezonu nie dostawał się do trzydziestki, a naraz wskoczył i zyskuje niemało punktów. Dlatego gdy nie jesteś w formie, to bez sensu pchać się do PŚ, ale gdy widać potencjał na „trzydziestkę”, to warto posyłać zawodników na elitarne zawody, bo nabierają tam doświadczenia.

Przejdź na Polsatsport.pl

UdziałĆwierkaćPinUdziałUdziałUdział

Powiązane Artykuły

Pięć setów w Mediolanie! Poznaliśmy pierwszego półfinalistę LM siatkarek
Sport

Pięć setów w Mediolanie! Poznaliśmy pierwszego półfinalistę LM siatkarek

Po jego golu… przepraszali sąsiadów. Teraz zagra z Polską
Sport

Po jego golu… przepraszali sąsiadów. Teraz zagra z Polską

TAURON Liga: Grupa Azoty Chemik Police – OnlyBio Pałac Bydgoszcz. Relacja i wynik na żywo
Sport

TAURON Liga: Grupa Azoty Chemik Police – OnlyBio Pałac Bydgoszcz. Relacja i wynik na żywo

Klub z PKO BP Ekstraklasy zwolnił trenera! Odszedł z nim cały sztab
Sport

Klub z PKO BP Ekstraklasy zwolnił trenera! Odszedł z nim cały sztab

Były piłkarz Realu Madryt zakończy karierę
Sport

Były piłkarz Realu Madryt zakończy karierę

Była liderka turnieju WTA po raz drugi pokonała raka
Sport

Była liderka turnieju WTA po raz drugi pokonała raka

Banai Poland

We bring you the best Premium WordPress Themes that perfect for news, magazine, personal blog, etc. Visit our landing page to see all features & demos.

LEARN MORE »

Ostatnie wpisy

  • Pięć setów w Mediolanie! Poznaliśmy pierwszego półfinalistę LM siatkarek
  • Aleksandrów Kujawski: Policyjna obława za uzbrojonym mężczyzną. Padły strzały
  • Rosja: Ekspert zemdlał na wizji. “Nie wytrzymał poziomu propagandy”

Kategorie

  • Biznes
  • Kultura
  • Moto
  • Polska
  • Sport
  • Świat
  • Technologie
  • Uncategorized
  • Polityka prywatności
  • Warunki korzystania
  • Kontakt

© 2022 Banai Poland - Wszelkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Strona Główna
  • Polska
  • Świat
  • Biznes
  • Moto
  • Kultura
  • Rozrywka
  • Technologie
  • Sport

© 2022 Banai Poland - Wszelkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Odwiedź naszą Politykę prywatności i plików cookie.