Close Menu
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Facebook X (Twitter) Instagram
Historie Internetowe
Facebook X (Twitter) Instagram
Banai
Subskrybuj
[gtranslate]
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Świat

Niemcy żegnają brązowe jajka. Mają konkretny powód

Przez Pokój Prasowy12 kwietnia, 20242 min odczytu

Białe czy brązowe jajka? Za parę lat klienci niemieckich supermarketów nie będą mieli nad czym się zastanawiać. Ten drugi rodzaj już teraz powoli znika z półek, a w konsekwencji całkiem przestanie być dostępny. Jak wyjaśnia Federalne Stowarzyszenie Niemieckich Producentów Jaj, to konsekwencja decyzji hodowców, którzy przestawiają się na białe kury.

Taki ruch ma swoje konkretne przyczyny. – Białe kury mają większy potencjał genetyczny niż brązowe. Żyją dłużej, dłużej też niosą jaja – powiedział Henner Schoenecke ze wspomnianego stowarzyszenia, cytowany przez Deutsche Welle. Ponadto białe nioski łatwiej hodować, lepiej umieją one odnajdywać pożywienie i wodę, są również mniejsze i lżejsze – tak, jak ich jaja.

Brązowe jajka znikają z Niemiec. Zastępują je białe

Schoenecke podkreśla, że nie ma różnicy w smaku między brązowymi a białymi jajami. Te, o których Niemcy mogą pomału zapominać, dziś oferuje tylko kilku regionalnych hodowców. Mimo to ich odsetek w wielkopowierzchniowych sklepach wynosi obecnie około 30 proc. – jednak dekadę temu było ich więcej niż białych jaj.

Im ciemniejsze jest ubarwienie kur, tym ciemniejsze są jaja przez nie znoszone. Odpowiedzialna za tę różnicę jest Protoporfiryna IX – substancja nadająca skorupkom brązowe zabarwienie. Nioski o ciemnym upierzeniu wytwarzają więcej Protoporfiryny IX.

Ile jajek jeść tygodniowo? Warto nawet 10

Wszystkie jajka, obojętnie jakiego są koloru, wypełniają witaminy A, E i z grupy B, w tym B12 – kluczowa dla licznych procesów metabolicznych. Zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk czy selen. Z kolei występująca w jajkach lecytyna zawiera cholinę pomocną w regeneracji wątroby. 

Wystarczy zjeść dwa jajka dziennie, by organizm otrzymał jej tyle, ile trzeba. Zdaniem WHO w ciągu tygodnia warto zjeść 10 jajek. Jeśli podczas ich przygotowywania skorupka łatwo pęknie oznacza to, że kura nie miała odpowiednio zbilansowanej diety – brakowało jej wapnia.

Czytaj Dalej

Spotkanie Duda-Trump. Jest reakcja Białego Domu

Gorąco w stolicy Gruzji. Siły specjalne rozpędzają demonstrantów

Nad bazą wojskową w Konstancy krążyły tajemnicze drony

Wiceadmirał z NATO ostrzega. Miliard osób w niebezpieczeństwie

Hakerzy wykradli poufne dane hiszpańskich służb. Mają żądania

Izrael chwali się sukcesem. Ważny dowódca Hezbollahu wyeliminowany

Putin o katastrofalnych konsekwencjach. Rozmawiał z irańskim przywódcą

Decyzja Zełenskiego ws. mobilizacji. Nowe zasady dotyczące poborowych

Skandal w Brukseli. Policja przerwała konferencję prawicy

Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • Home
  • Buy Now
© 2025 Banai. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.