Badania 12 próbek maku i pięciu próbek skórki pomarańczowej kupionych w największych sieciach handlowych przeprowadził na zlecenie Fundacji Pro-Test Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach.
W 11 na 12 przebadanych maków nie wykryto glifosatu. Wyjątek stanowił mak niebieski Bakalland, w którym stwierdzono 0,048 mg/kg. Jest to poziom zgodny z obowiązującymi normami.
„Glifosat może pochodzić z legalnego zwalczania chwastów, ale też z nielegalnej desykacji (chemicznego osuszania makówek przed zbiorem przy użyciu glifosatu). Wyniku nie da się jednoznacznie zinterpretować bez informacji o sposobie prowadzenia upraw” – komentuje Fundacja Pro-Test.
„Dobra wiadomość dla konsumentów jest taka, że większość maków na rynku jest wolna od pozostałości glifosatu. Ale ważne jest, aby konsumenci mieli dostęp do rzetelnych danych i mogli wybierać produkty świadomie” – podkreśla Piotr Koluch, prezes Fundacji Pro-Test.
Skórka pomarańczowa z pestycydami
Większe zastrzeżenia budzi skórka pomarańczowa, często dodawana do makowców, serników czy pierników. Wyniki testu wykazały obecność nawet siedmiu różnych pestycydów w jednym produkcie. Chodzi o skórki pomarańczowe Helio.
Niewiele mniej szkodliwych substancji wykryto w skórce kandyzowanej Bakalland – sześć pestycydów. Z kolei w skórce pomarańczy Belbake, marki własnej Lidla, znajdowało się pięć różnych pestycydów, a w skórce Kotanyi – dwa. Jedyna próbka w teście całkowicie wolna od pozostałości pestycydów to skórka marki Natürlich Gold Pack.
Trzeba tu zaznaczyć, że nie istnieją normy zawartości pestycydów dla takiego produktu, jak skórka pomarańczowa, dlatego nie ma odniesienia, które pozwalałoby stwierdzić, czy wykryte poziomy szkodliwych substancji są wysokie, czy nie – podkreśla Fundacja Pro-Test.
Wśród wykrytych pestycydów szczególną uwagę zwraca chloropiryfos. Jest to substancja, której stosowanie w UE zostało zakazane ze względu na możliwy negatywny wpływ na rozwój układu nerwowego.