Close Menu
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Facebook X (Twitter) Instagram
Historie Internetowe
Facebook X (Twitter) Instagram
Banai
Subskrybuj
[gtranslate]
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Ekonomia

Białko owadów z Robakowa może wejść na giełdę. Kto je kupuje?

Przez Pokój Prasowy30 marca, 20243 min odczytu

Dla większości Polaków wprowadzenie do diety owadów brzmi jak zupełnie nierealny scenariusz, a mimo to producent białka owadów radzi sobie tak dobrze, że najpierw otworzył fabrykę za ponad 200 mln zł, a teraz rozważa wejście na giełdę. Docelowo firma na pewno chciałaby, aby po żywność z dodatkiem owadów sięgali ludzie, ale białko owadzie ma zastosowanie również w produkcji karm dla zwierząt oraz hodowli ryb.

HiProMine. Kto kupuje białko owadów?

I to wystarcza, aby firma HiProMine myślała o bardzo poważnych inwestycjach. Potwierdził to w rozmowie z „Pulsem Biznesu” jej prezes Michał Pokorski.

Przytoczył badania Rabobanku, z których wynika, że do 2030 roku rynek owadziego białka może urosnąć do 500 tysięcy ton, z czego 150 tysięcy ton będzie przypadać na produkcję karmy.

– Ruszyły pierwsze linie produkcyjne. Jesteśmy w trakcie intensywnego testowania warunków hodowlanych, które są specyficzne przy produkcji owadów (gatunek Hermetia illucens, po angielsku Black Soldier Fly) – powiedział Pokorski pytany o działanie nowej fabryki, która zlokalizowana jest w miejscowości o kontekstowej nazwie Robakowo.

Producent owadziego białka rozważa wejście na giełdę

Prezes dodał, że z konkurencją ścigają się nie tylko o wyższe wolumeny i większe kontrakty, lecz prowadzą także wyścig technologiczny.

– Cały świat hoduje owady w skrzynkach. My na zautomatyzowanych liniach – powiedział. Jako karmę dla owadów spółka stosuje produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego, w tym wytłoki owocowe, pozostałości z produkcji skrobi ziemniaczanej, soków czy piwa.

Firma stara się pozyskać zagraniczne kontrakty oraz planuje budowę nowych 3-5 fabryk. Aby pozyskać finansowanie, rozważa wejście na GPW. Aktualnie HiProMine jest notowana na New Connect.

Żywność z owadami. Nisza z potencjałem?

Kilka miesięcy temu rozmawialiśmy z Patrykiem Sienkiewiczem, właścicielem marki FoodBugs o tym, jak wygląda rynek owadów jadalnych w Polsce. Przyznał, że to wciąż nisza, więc nie ma precyzyjnych danych.

– Mogę natomiast powiedzieć, że widzimy regularny wzrost zainteresowania naszymi produktami. Niewątpliwie częstą motywacją do pierwszego zakupu jest ciekawość i chęć spróbowania czegoś oryginalnego. Pomimo tego że pierwszy zakup może być często impulsywny, obserwujemy jednak, że większość klientów często do nas wraca – powiedział Sienkiewicz.

Więcej wiemy o zachodnich rynkach, które z owadami na talerzach zdążyły się jako tako oswoić. – W takich krajak jak Holandia, Niemcy czy Francja produkty owadzie możemy kupić w wielu marketach oraz siłowniach. W restauracjach znajdziemy hamburgery z dodatkiem mąki ze świerszczy. Myślę, że za dwa lata w Polsce może być podobnie – wyjaśnił mój rozmówca.

Zdrowa dieta z owadami

Dla części osób produkty na bazie owadów stają się codziennym elementem diety, dla innych to przekąska i ciekawy pomysł na zaskakujący prezent dla najbliższych – mówi.

Owady zawierają całkiem sporo białka i to bywa częstym powodem, dla którego sięgają po nie osoby na diecie wysokobiałkowej. Na przykład 100 g konika polnego zawiera zazwyczaj od 14 do 28 gramów białka. To 25-60 proc. zalecanego dziennego spożycia z tak niewielkiej porcji. Ta sama porcja czerwonych mrówek również dostarcza około 14 gramów białka, a także aż 71 proc. zalecanego dziennego spożycia żelaza. Świerszcze, chrząszcze i gąsienice są również świetnymi źródłami tych składników odżywczych. Żółty mącznik młynarek ma więcej żelaza niż kurczak czy wieprzowina. Kto chce dostarczyć organizmowi więcej cynku, powinien sięgnąć po gąsienice i świerszcze jadalne.

Czytaj Dalej

Netflix prosi o aktualizację danych. Zanim klikniesz, sprawdź nadawcę

Za mało wełny w wełnianych marynarkach i spodniach. Lord i Lavard ukarane

„Owocowe czwartki? Wolałabym podwyżkę”. Firmy jedno, pracownicy drugie

Sieci handlowe nie biorą jeńców. Po co cała ta „wojna” Lidla i Biedronki?

Umowy-zlecenie zostaną ozusowane. Będziemy mniej zarabiać na rękę

20 dol. na godzinę. Pracownicy McDonald’s mówią, że to kwestia uczciwości

Inflacja bazowa w dół. NBP przedstawił dane

Była wiceminister pracy o podniesieniu wieku emerytalnego. „Standardem 67 lat”

Auchan nie jest już najtańszym sklepem w Polsce. Jest nowy lider

Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • Home
  • Buy Now
© 2025 Banai. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.