Close Menu
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Facebook X (Twitter) Instagram
Historie Internetowe
Facebook X (Twitter) Instagram
Banai
Subskrybuj
[gtranslate]
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Klimat

Kawa będzie jeszcze smaczniejsza? Naukowcy odkryli jej genetyczny sekret

Przez Pokój Prasowy26 stycznia, 20242 min odczytu

Kawa jest drugim w kolejności najpopularniejszym towarem handlowym na świecie. Wyprzedza ją tylko ropa naftowa. Kawa jest pijana na całym świecie w ogromnych ilościach. To miliardy filiżanek dziennie. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez tego napoju, a w XVI-wiecznym Konstantynopolu podobno niedostarczenie żonie wystarczającej ilości kawy było powodem do rozwodu.

Najpopularniejszą odmianą, którą możemy spotkać w sklepach jest arabika (Coffea arabica). Nieco słabsza od robusty (Coffea canephora), ale przez wielu uważana jest za smaczniejszą. Ma słodkawo-kwaskowaty smak, w przeciwieństwie do tej drugiej, która w smaku jest gorzkawa. Warto jednak wspomnieć, że są osoby, które cenią sobie charakterystyczny smak robusty, jednak tego sporu nie będziemy dzisiaj rozstrzygać. Trzeci gatunek – liberica (kawa liberyjska, Coffea liberica) jest uprawiany na całym świecie, ale rzadko jest używany do napojów kawowych (zaledwie 1-2 proc. światowej produkcji).

Stworzyliśmy nową mapę sekwencji kawy Arabica. To narzędzie może zapewnić plantatorom kawy lepsze rośliny, które będą bardziej atrakcyjne dla konsumentów i lepiej poradzą sobie ze zmieniającymi się warunkami klimatycznymi.

Powiedziała dr Michele Morgante z Uniwersytetu w Udine we Włoszech w rozmowie z BBC News

Najnowsze badania, podsumowujące 40-letnie zmiany klimatu sugerują, że te mogą znacząco wpłynąć na tereny, na których uprawia się kawę. Być może pomocna okaże się najdokładniejsza jak dotąd mapa genetyczna kawy arabika, którą stworzyli włoscy naukowcy. Nowe spojrzenie na strukturę genetyczną rośliny pomoże w hodowli nowych upraw kawy. Może to doprowadzić do powstania kawowców, które będą lepiej radzić sobie w ocieplającym się świecie.

W badaniu wykorzystano najnowszą technologię sekwencjonowania DNA, aby zbadać skład genetyczny kawy arabika z niespotykaną dotąd szczegółowością. Dzięki temu możliwe stało się dotarcie do genów odpowiadających za charakterystyczny smak naparu.

Odpowiednio wykorzystana wiedza pozwoli plantatorom nie tylko opracować nowe odmiany kawy o pożądanym smaku i aromacie, ale także dostosować uprawy do warunków zmieniającego się klimatu, takich jak rosnące temperatury i zmniejszające się opady. Być może pojawią się kawowce bardziej odporne na ataki szkodników i chorób.

Literatura: Scalabrin, S., Magris, G., Liva, M. et al. A chromosome-scale assembly reveals chromosomal aberrations and exchanges generating genetic diversity in Coffea arabica germplasm. Nat. Commun. 15, 463 (2024). https://doi.org/10.1038/s41467-023-44449-8

Czytaj Dalej

Pożar w sortowni odpadów w Przemyślu. Płoną tysiące ton śmieci

Rozpoczęły tradycyjne spacery. Kierowcy muszą ustąpić im miejsca

Dziki indyk zaatakował dom opieki. Kanadyjczycy byli w szoku

Ruszyło koszenie traw. I ruszył spór o nie. Czy ma to sens i pomaga trawie?

Dotychczasowe wysiłki na nic. Wieloryby znikają. Musi ruszyć nowy program

Właśnie tu jest najczystsze powietrze na Ziemi. Dlaczego? Uchylono rąbka tajemnicy

„Żelazne drogi” w polskich górach. Mamy łańcuchy, ale nie via ferraty

Uważaliśmy je za najłagodniejsze „małpy miłości”. A tu takie zaskoczenie

Kosztowny dodatek do paszy ma ograniczać emisje krów. Naukowcy ostrzegają

Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • Home
  • Buy Now
© 2025 Banai. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.