Białe czy brązowe jajka? Za parę lat klienci niemieckich supermarketów nie będą mieli nad czym się zastanawiać. Ten drugi rodzaj już teraz powoli znika z półek, a w konsekwencji całkiem przestanie być dostępny. Jak wyjaśnia Federalne Stowarzyszenie Niemieckich Producentów Jaj, to konsekwencja decyzji hodowców, którzy przestawiają się na białe kury.
Taki ruch ma swoje konkretne przyczyny. – Białe kury mają większy potencjał genetyczny niż brązowe. Żyją dłużej, dłużej też niosą jaja – powiedział Henner Schoenecke ze wspomnianego stowarzyszenia, cytowany przez Deutsche Welle. Ponadto białe nioski łatwiej hodować, lepiej umieją one odnajdywać pożywienie i wodę, są również mniejsze i lżejsze – tak, jak ich jaja.
Brązowe jajka znikają z Niemiec. Zastępują je białe
Schoenecke podkreśla, że nie ma różnicy w smaku między brązowymi a białymi jajami. Te, o których Niemcy mogą pomału zapominać, dziś oferuje tylko kilku regionalnych hodowców. Mimo to ich odsetek w wielkopowierzchniowych sklepach wynosi obecnie około 30 proc. – jednak dekadę temu było ich więcej niż białych jaj.
Im ciemniejsze jest ubarwienie kur, tym ciemniejsze są jaja przez nie znoszone. Odpowiedzialna za tę różnicę jest Protoporfiryna IX – substancja nadająca skorupkom brązowe zabarwienie. Nioski o ciemnym upierzeniu wytwarzają więcej Protoporfiryny IX.
Ile jajek jeść tygodniowo? Warto nawet 10
Wszystkie jajka, obojętnie jakiego są koloru, wypełniają witaminy A, E i z grupy B, w tym B12 – kluczowa dla licznych procesów metabolicznych. Zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk czy selen. Z kolei występująca w jajkach lecytyna zawiera cholinę pomocną w regeneracji wątroby.
Wystarczy zjeść dwa jajka dziennie, by organizm otrzymał jej tyle, ile trzeba. Zdaniem WHO w ciągu tygodnia warto zjeść 10 jajek. Jeśli podczas ich przygotowywania skorupka łatwo pęknie oznacza to, że kura nie miała odpowiednio zbilansowanej diety – brakowało jej wapnia.