Close Menu
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Facebook X (Twitter) Instagram
Historie Internetowe
Facebook X (Twitter) Instagram
Banai
Subskrybuj
[gtranslate]
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Klimat

Odważny ruch pizzerii w Warszawie. Tych pudełek nie wyrzucisz do śmieci

Przez Pokój Prasowy27 stycznia, 20243 min odczytu

Jak się wyróżnić na tle tysięcy innych pizzerii w Polsce? Można to zrobić np. poprzez… wprowadzenie prawdopodobnie pierwszych w kraju wielorazowych opakowań do pizzy na wynos. Tak właśnie jest w przypadku warszawskiej restauracji Pollypizza Neopolitan.

„Chcąc zainspirować naszych gości do świadomego i ekologicznego wyboru, jednocześnie dostarczając ciekawy gadżet, w Pollypizza zdecydowaliśmy się na korzystanie z wielorazowych pudełek na pizzę” – mówi Aleksandra Dojnikowska, założycielka restauracji.

Za pojedyncze opakowanie na pizzę trzeba zapłacić 40 zł kaucji. To dużo, znacznie więcej od dopłaty za jednorazowe opakowanie. Tyle, że w Pollypizza za takie wielorazowe opakowanie płacimy tylko raz. Gdy po raz kolejny przyjdziemy odebrać pizzę z lokalu, możemy ją zabrać właśnie w takim pojemniku.

Wielorazowy „karton” zdecydowanie odbiega od standardowych opakowań na pizzę. Przede wszystkim tak naprawdę nie jest kartonem, tylko został wykonany z tworzywa sztucznego. Ma też klipsy i specjalne otwory, żeby zabezpieczyć pizzę i żeby nie zaparowała w środku.

„Tradycyjne pudełka kartonowe, choć wpisały się na dobre jako symbol gastronomii i popkultury, generują bardzo duże ilości opadów. Zabrudzony papier jest wyjątkowo trudny do recyklingu” – tłumaczy Aleksandra Dojnikowska.



Zdjęcie


Do specjalnych przepisów o opakowaniach wykorzystywanych w restauracjach musiał we Francji dostosować się nawet słynny McDonald's. Powstały eleganckie pojemniki, które można wykorzystywać wielokrotnie /Elium Studio /materiały prasowe

Do specjalnych przepisów o opakowaniach wykorzystywanych w restauracjach musiał we Francji dostosować się nawet słynny McDonald’s. Powstały eleganckie pojemniki, które można wykorzystywać wielokrotnie
/Elium Studio /materiały prasowe

To niejedyny pomysł restauracji na dbanie o planetę. Klienci korzystający z wielorazowych pudełek mogą też otrzymać specjalną kartę lojalnościową i – po zebraniu odpowiedniej liczby pieczątek – darmową pizzę. W lokalu jest też serwowana filtrowana woda z krany, aby ograniczyć liczbę plastikowych butelek, a 1 proc. miesięcznego obrotu jest zawsze przekazywany na organizacje ekologiczne.


  • Jednorazowe kubki jak reklamówki. Do kawy doliczą nam nawet złotówkę

Wielorazowe opakowania są coraz powszechniejsze w gastronomii, i to nie tylko w przypadku pojedynczych restauracji, ale także największych światowych sieci. Przykładem może być choćby gigant McDonald’s, który w 2022 r. wprowadził we Francji wielorazowe opakowania.

Ruch ten wynikał z lokalnych przepisów, które zobowiązują francuskie restauracje mieszczące ponad 20 osób do podawania jedzenia wyłącznie w opakowaniach wielorazowych. Fast foody nie miały wyjścia – musiały się dostosować i stworzyły pojemniki, które, zamiast wyrzucać po jednym użyciu, można myć i wykorzystywać wielokrotnie.

W Polsce tak restrykcyjne przepisy jeszcze nie obowiązują. Od 1 stycznia 2024 r. weszły w życie natomiast przepisy związane z unijną dyrektywą o jednorazowych plastikach. Klienci i klientki szczególnie fast foodów i stacji benzynowych byli bardzo zaskoczeni opłatami za kubki z kawą, a nawet pojemniki na sosy.

Cel jest jednak ten sam – ograniczyć ilość jednorazowych odpadów. Wprowadzona opłata ma uświadomić nam, że kubek, pojemnik czy nawet karton na pizzę (ze względu na zatłuszczenie nie da się go poddać recyklingowi) stają się uciążliwym i drogim w zagospodarowaniu problemem. Dlatego konsumenci i sprzedawcy powinni się skłaniać ku rozwiązaniom wielorazowym.

Czytaj Dalej

Pożar w sortowni odpadów w Przemyślu. Płoną tysiące ton śmieci

Rozpoczęły tradycyjne spacery. Kierowcy muszą ustąpić im miejsca

Dziki indyk zaatakował dom opieki. Kanadyjczycy byli w szoku

Ruszyło koszenie traw. I ruszył spór o nie. Czy ma to sens i pomaga trawie?

Dotychczasowe wysiłki na nic. Wieloryby znikają. Musi ruszyć nowy program

Właśnie tu jest najczystsze powietrze na Ziemi. Dlaczego? Uchylono rąbka tajemnicy

„Żelazne drogi” w polskich górach. Mamy łańcuchy, ale nie via ferraty

Uważaliśmy je za najłagodniejsze „małpy miłości”. A tu takie zaskoczenie

Kosztowny dodatek do paszy ma ograniczać emisje krów. Naukowcy ostrzegają

Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • Home
  • Buy Now
© 2025 Banai. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.