-
Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge alarmują: pestycydy niszczą nasze jelita
-
Dlaczego mikroflora jest tak ważna?
-
Owoce i warzywa najmocniej skażone pestycydami
-
Jak pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?
Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge alarmują: pestycydy niszczą nasze jelita
Naukowcy z Cambridge przeanalizowali łącznie 1076 substancji chemicznych i testowali je na 22 gatunkach bakterii jelitowych. Okazało się, że aż 168 z nich jest toksycznych dla pożytecznych mikroorganizmów zamieszkujących nasze jelita.
Większość tych substancji jest powszechnie używanych do ochrony roślin jako herbicydy czy insektycydy. W grupie tej znalazły się również chemikalia wykorzystywane w przemyśle jako plastifikatory czy substancje zmniejszające palność materiałów. Jak można się domyślić, są one obecne w dużej liczbie przedmiotów, którymi otaczamy się na co dzień.
Te toksyczne substancje wprowadzamy do swojego organizmu wraz z pożywieniem, wodą, ale także przez kontakt z zanieczyszczonym środowiskiem. Wpływają one nie tylko na znaczne zahamowanie rozwoju pożytecznych bakterii, ale także zmiany w ich genetyce. Naukowcy zaobserwowali, że bakterie dostosowując się do toksycznych substancji, zmieniają swoją aktywność, co wywołuje między innymi odporność na powszechne stosowane antybiotyki np. popularny lek ciprofloksacynę. Może to znacznie utrudniać leczenie wielu chorób bakteryjnych.
Dlaczego mikroflora jest tak ważna?
W naszych jelitach zamieszkuje wiele gatunków pożytecznych bakterii. Kolonizują one jelita już w łonie matki, a istotnym etapem wpływającym na zwiększenie różnorodności mikrobioty jelitowej jest sam poród, ale także późniejsza dieta i styl życia. Jak wykazują badania naukowe, bakterie zasiedlające nasze jelita nie tylko odgrywają istotną rolę w trawieniu pokarmów, ale także wpływają na układ odpornościowy i nerwowy. Biorą udział w kontroli masy ciała i wielu procesów w organizmie, ponieważ produkują substancje kluczowe dla zdrowia w tym witaminy K, B czy krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe oraz związki wpływające na układ hormonalny.
Wszelkie zaburzenia w mikrobiocie jelitowej mają wpływ na gorsze trawienie i wchłanianie substancji odżywczych, ale także występowanie wielu chorób autoimmunologicznych, zaburzeń nastroju czy cukrzycy i otyłości.
Owoce i warzywa najmocniej skażone pestycydami
Według zaleceń dietetyków w codziennym jadłospisie powinno znaleźć się przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców. Niestety wiele z powszechnie spożywanych roślin jest mocno zanieczyszczona pestycydami. Wśród szczególnie narażonych na chemikalia są szpinak, truskawki, jarmuż, winogrona, brzoskwinie, czereśnie, jabłka, nektarynki, gruszki czy borówki, a nawet ziemniaki. Często trudno wyobrazić sobie posiłki bez wspomnianych owoców i warzyw.
Jak pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?
Nie należy jednak rezygnować ze spożywania warzyw i owoców. Naukowcy mają kilka rad, które mogą zmniejszyć ryzyko wprowadzenia pestycydów do organizmu. Zalecają przede wszystkim dokładne mycie owoców i warzyw przed spożyciem. Na rynku dostępne są specjalne płyny, które zmywają wierzchnią warstwę pestycydów.
Naukowcy z University of Massachusetts w USA potwierdzili również skuteczność 1% roztworu sody oczyszczonej w usuwaniu pestycydów z owoców i warzyw.
Aby uniknąć pestycydów, można również wybierać owoce i warzywa pochodzące z gospodarstw ekologicznych. Z kolei osobom mającym własne ogródki z grządkami zaleca się stosowanie naturalnych substancji ochrony roślin.
Naukowcy podkreślają również, że wymagane są dalsze badania potwierdzające ilość przedostających się pestycydów do organizmu człowieka. Obecne wyniki badań jednak pozwolą lepiej komponować środki ochrony roślin tak, aby nie zaburzały mikrobiomu człowieka.
-
Pestycydy zmywa woda z kranu? Niepokojące doniesienia
-
Testy papryki z polskich sklepów. Jak wypadły? „Nie ma zdrowych pestycydów”