Close Menu
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Facebook X (Twitter) Instagram
Historie Internetowe
Facebook X (Twitter) Instagram
Banai
Subskrybuj
[gtranslate]
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Klimat

Pyszne grzyby są już w Polsce. Za kilogram można dostać nawet 500 zł

Przez Pokój Prasowy8 kwietnia, 20242 min odczytu

Smardze często są nazywane grzybami wiosennymi. Okres ich największego wzrostu przypada najczęściej na kwiecień. Po obfitych deszczach wiosennych i spływie roztopionej wody do rzek grzyby mają dobre warunki do rozwoju.

Smardze są już w Polsce. Czy można je zrywać?


Smardze z reguły wytwarzają owocniki już w kwietniu i maju. Są to jedne z pierwszych jadalnych grzybów, jakie można spotkać w naszych lasach.

Warto jednak pamiętać, że jest to gatunek objęty częściową ochroną. Smardze można zbierać na własny użytek, ale tylko z ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych, ogródków działkowych i terenów zieleni w miastach.

Zrywanie ich w innych miejscach, np. w lasach, jest zabronione. Za taki czyn może nas spotkać kara w wysokości nawet 5 tys. zł.

Smardze są to grzyby bardzo wymagające. Uwielbiają starodrzewia i podmokłe lasy nadrzeczne pełne kory. Lubią lasy iglaste, składowiska drewna świerkowego czy jodłowego. Uwielbiają wilgoć, więc tam gdzie jest mokro, tam mogą się one pojawić.


Smardze należą do jednych z najbardziej pożądanych grzybów świata123RF/PICSEL


Smardze. Wygląd, smak, cena


Grzyby smardze mają bardzo charakterystyczny wygląd. Osiągają ok. 15 centymetrów wysokości i mają białą nóżkę. Jednak to, co najbardziej wyróżnia smardza, to jego wyjątkowy kapelusz. Ten przybiera kolor żółto-brązowy i strukturą przypomina plaster miodu.

Te grzyby są bardzo cenione w kuchni, niemal tak jak najdroższe na świecie trufle. Smardze mają też podobny do nich smak, o nutach orzechowych i korzennych. Intensywnie pachną, a do tego mają ciekawą, pożądaną przez kucharzy konsystencję – są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach.

Ile kosztują smardze? Jak w przypadku większości grzybów, cena będzie różnić się w zależności od pory roku. Jednak nawet w sezonie cena smardzów może przyprawić o zawrót głowy. Kilogram kosztuje nawet 400-500 zł.

W internecie można też znaleźć ogłoszenia, gdzie prywatni sprzedawcy oferują np. pięć sztuk smardzów zebranych na własnej działce za… 300 zł.


W Polsce można znaleźć najdroższe grzyby świataPolsat News


INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Czytaj Dalej

Pożar w sortowni odpadów w Przemyślu. Płoną tysiące ton śmieci

Rozpoczęły tradycyjne spacery. Kierowcy muszą ustąpić im miejsca

Dziki indyk zaatakował dom opieki. Kanadyjczycy byli w szoku

Ruszyło koszenie traw. I ruszył spór o nie. Czy ma to sens i pomaga trawie?

Dotychczasowe wysiłki na nic. Wieloryby znikają. Musi ruszyć nowy program

Właśnie tu jest najczystsze powietrze na Ziemi. Dlaczego? Uchylono rąbka tajemnicy

„Żelazne drogi” w polskich górach. Mamy łańcuchy, ale nie via ferraty

Uważaliśmy je za najłagodniejsze „małpy miłości”. A tu takie zaskoczenie

Kosztowny dodatek do paszy ma ograniczać emisje krów. Naukowcy ostrzegają

Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • Home
  • Buy Now
© 2025 Banai. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.