Close Menu
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Facebook X (Twitter) Instagram
Historie Internetowe
Facebook X (Twitter) Instagram
Banai
Subskrybuj
[gtranslate]
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Klimat

Rozdrabniają żywcem małe koguty. Jest szansa na zmianę w produkcji jaj

Przez Pokój Prasowy12 grudnia, 20253 min odczytu

W skrócie

  • Masowe zabijanie kogucików zaraz po wykluciu pozostaje powszechną praktyką w przemyśle jaj w Europie.

  • W kilku krajach wprowadzono zakazy oraz rozwijane są technologie pozwalające wykryć płeć jeszcze w jaju.

  • Większość Polaków popiera zakaz uboju jednodniowych kogucików, a konsultacje społeczne nadal trwają.

Koguciki to element zbędny w produkcji jaj na masową skalę. Zwierzęta nie rosną wystarczająco szybko, żeby ich hodowla była opłacalna w branży mięsnej. Zaraz po wykluciu się z jaj koguciki są zabijane.

Metody stosowane na terenie UE są okrutne: to gazowanie lub maceracja – pod tym określeniem kryje się proces mielenia żywcem w pełni świadomych zwierząt.

Kurczęta skazywane na śmierć zaraz po urodzeniu


Zakazy zabijania jednodniowych kogucików w Europie wprowadziły już niektóre kraje europejskie: zrobiły to Francja, Niemcy i Włochy. W Szwajcarii wprowadzono zakaz mielenia żywcem piskląt, legalne jednak pozostaje gazowanie.

Na rynku dostępne są nowe technologie, które pozwalają określić płeć pisklęcia jeszcze w jaju i nie wprowadzać do wylęgania jaj piskląt męskich


mówi Maria Madej ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki

Wprowadzenie zakazów było poprzedzone rozwojem alternatywnych technologii. – Metody te opierają się na identyfikacji żeńskich i męskich piskląt przed wykluciem, a następnie odsunięciu męskich piskląt od procesu wylęgania. Technologie te intensywnie się rozwijają na rynkach objętych zakazem, ale nie tylko, np. w Norwegii już 22 proc. rynku stosuje technologię In Ovo, wprowadza ją też Szwajcaria – przekazało Zielonej Interii Stowarzyszenie Otwarte Klatki.


Konsumenci wkładający jajka do swojego koszyka w supermarkecie często nie zdają sobie sprawy, że w wylęgarniach kur na całym świecie każdego dnia w brutalny sposób umierają kogucikiDeposit/East NewsEast News


Według Innovate Animal Ag, na początku 2025 r. już 28 proc. hodowli kur niosek w Europie było objętych technologią In Ovo. Metody Seleggt i In Ovo – pozwalające nie dopuścić do wykluwania się samców – są skuteczne niemal w 100 proc.

Tymczasem konsumenci wkładający jajka do swojego koszyka w supermarkecie często nie zdają sobie sprawy, że w wylęgarniach kur na całym świecie każdego dnia w brutalny sposób umierają koguciki. Dlatego organizacje prozwierzęce nagłaśniają ten problem.

Zakaz mielenia kogucików w Polsce? Polacy popierają


Według sondażu przeprowadzonego na zlecenie L214 przez YouGov w 2022 r. aż 65 proc. Polek i Polaków popiera wprowadzenie zakazu uboju jednodniowych kogucików i kacząt.

Przypomina to produkcję foie gras. Przy wytwarzaniu tego produktu w bardzo podobnym procesie giną ledwo co urodzone ptaki. Choć Polsce produkcja foie gras jest zakazana od 2000 r., wciąż funkcjonuje w niektórych krajach europejskich.

– Uśmiercanie kogucików tuż po wykluciu, poprzez ich mielenie lub gazowanie, nie tylko wiąże się z ogromnym cierpieniem zwierząt, ale jest też całkowicie niepotrzebne i sprzeczne z oczekiwaniami społecznymi – przekazała Zielonej Interii Maria Madej z Otwartych Klatek.

– Komisja Europejska jeszcze do 12 grudnia prowadzi konsultacje w tej sprawie i nie tylko – zachęcamy do wyrażenia swojej opinii o dobrostanie zwierząt w Unii Europejskiej – podkreśla nasza rozmówczyni.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Czytaj Dalej

Wielka zmiana w systemie kaucyjnym. Chodzi o szklane butelki

Dodajemy je do świątecznych ciast. Badania wykazały coś niepokojącego

Rodzina niedźwiedzi nawiedza miasteczka. Jest jedna, zaskakująca zaleta

Płatkonóg płaskodzioby pojawił się w Polsce. To przepiękny gość z Arktyki

Ewolucyjna ucieczka niedźwiedzi polarnych. Zmieniają dietę i geny

Są jak podwodne odkurzacze. To syreny zbudowały arabskie wybrzeże

Europejski kraj podnosi klimatyczną poprzeczkę. Reszta w tyle

Podwodne sztormy mają wielką siłę. Przyspieszają topnienie lodowca zagłady

Psy traktują jak psiecko. Weterynarze ostrzegają przed tą modą

Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • Home
  • Buy Now
© 2025 Banai. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.