Close Menu
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Facebook X (Twitter) Instagram
Historie Internetowe
Facebook X (Twitter) Instagram
Banai
Subskrybuj
[gtranslate]
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Lokalne

Śmiertelne zatrucie galaretą na Podkarpaciu. Są wyniki badań produktu

Przez Pokój Prasowy6 marca, 20242 min odczytu

Informacja o zatruciu pokarmowym trzech osób pojawiła się w lokalnych mediach w połowie lutego. – Po tych doniesieniach z policją skontaktowały się jeszcze dwie osoby, które również kupiły domowe wyroby na targowisku w Nowej Dębie, ale ich nie zjadły. Policjanci pojechali do ich domów i zabezpieczyli kupioną galaretę garmażeryjną – przekazała Interii rzeczniczka tarnobrzeskiej policji podinsp. Beata Jędrzejewska-Wrona.

– W badaniach próbek galarety znaleziono bardzo wysoką zawartość azotynu sodu – wyjaśnił w rozmowie z Radiem Lublin dyrektor Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach, prof. Stanisław Winiarczyk.

– Stężenie azotynu sodu wahało się od 16 do 19 tys. miligramów na kilogram produktu. Z kolei badanie nieznanej substancji dostarczonej przez prokuraturę w postaci białego proszku wykazało, że jest to czysty chemicznie azotyn, który prawdopodobnie mógł być dodany omyłkowo do galarety – dodał.

Jak zaznaczył, środek ten jest używany do peklowania mięsa, ale nie w takim stężeniu. – Dopuszczalna ilość dodatku azotynu sodu w procesie peklowania surowca mięsnego waha się od 100 do 150 miligramów na kilogram surowca. Proszę porównać 100, 150 miligramów do 16 lub 19 tys. miligramów – dodał.

Nowa Dęba: Wyniki badań galarety

Regina i Wiesław S., którzy sprzedawali galaretę mięsną wyprodukowaną we własnym gospodarstwie domowym, usłyszeli zarzut narażenia na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia lub spowodowania ciężkiego uszczerbku na zdrowiu.

Azotyn sodu to nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu azotawego i sodu. Stosowany jest jako substrat przy produkcji barwników oraz jako dodatek konserwujący do żywności o symbolu E250. W dużych stężeniach substancja ta jest śmiertelna.

Wkrótce więcej informacji.

Czytaj Dalej

Są wyniki sekcji zwłok kobiety z Jagatowa. Sprawca wciąż jest poszukiwany

Nietypowa interwencja na granicy. Etiopka tuż po porodzie potrzebowała pomocy

„Bitwa o Kraków. Decydujące starcie”. Debata Interii. Kandydaci przepraszają… wyborców PiS

„Bitwa o Kraków. Decydujące starcie”. Miszalski i Gibała twarzą w twarz

TPN ostrzega. Mogą znaleźć się na szlakach

Nowy komendant warszawskiej policji. Zapadła decyzja

Wielka akcja w Warszawie. Pierwsze nurogęsi idą do Wisły

Tragedia w Tatrach. Nie żyje 34-letnia turystka ze Śląska

Liczne ciosy w walce o Kraków. Gibała i Miszalski w debacie Interii

Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • Home
  • Buy Now
© 2025 Banai. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.