Close Menu
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Facebook X (Twitter) Instagram
Historie Internetowe
Facebook X (Twitter) Instagram
Banai
Subskrybuj
[gtranslate]
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Klimat

Unia faworyzuje mięso. Dotacje dostają głównie hodowcy zwierząt

Przez Pokój Prasowy6 kwietnia, 20242 min odczytu

Aż 82 proc. dotacji dla rolników na terenie Unii Europejskiej przeznacza się na sektor mięsny i mleczny. 38 proc. dotacji trafia bezpośrednio na hodowlę mięsa i bydła mlecznego, a 44 proc. na paszę dla zwierząt. Praktyka ta jest sprzeczna z założeniami Europejskiego Zielonego Ładu i potrzebą rozwijania zrównoważonego i przyjaznego dla środowiska rolnictwa – twierdzą eksperci środowiskowe z Holandii i Wielkiej Brytanii. Swoje analizy opublikowali w czasopośmie naukowym „Nature Food”.

Unia wspiera produkcję mięsa, nie roślin


Naukowcy ustalili, że z rocznego budżetu WPR zdecydowaną większość przeznaczono dla rolników produkujących wołowinę, wieprzowinę, drób, nabiał i jaja. Według ekspertów dotowanie przemysłu mięsnego i nabiału powoduje, że produkty te mogą być tańsza, a roślinne – droższe. 

„Owoce, warzywa i orzechy wydają się stosunkowo droższe niż mięso czy nabiał, co stoi w sprzeczności z wysiłkami mającymi na celu ograniczenie szkód środowiskowych powodowanych przez unijny system żywnościowy” – wskazują naukowcy.

Wpływ hodowli na przyrodę jest wielki


Hodowla zwierząt i produkcja mięsa wiążą się z emisją 84 proc. gazów cieplarnianych generowanych z sektora żywności w UE – twierdzą badacze. Eksperci z zakresu nauk o środowisku zaznaczają, że Unia Europejska powinna zdecydowanie bardziej dotować uprawy zrównoważone i roślinne.

Intensywna produkcja zwierzęca przyczynia się także do utraty różnorodności biologicznej, zużywa ogromne zasoby wody, powoduje zanieczyszczenie powietrza, gleb i wód. Równocześnie, przemysłowe rolnictwo przyczynia się pośrednio do powstawanie susz i deficytu surowców, co odczuwają inni rolnicy oraz konsumenci.

„Wiemy, że bez znaczących zielonych reform – w tym reformy WPR – rosnąca skala szkód środowiskowych jeszcze bardziej pogorszy sytuację rolników w przyszłości” – podsumowują badacze.

Dotacje udzielane rolnikom funkcjonują w ramach wspólnej polityki rolnej (WPR). Polityka ma w założeniu odgrywać najistotniejszą rolę w kształtowaniu europejskiego rolnictwa. WPR jest także elementem strategii klimatycznej zwanej Zielonym Ładem. WPR to równocześnie najstarsza polityka UE, która nadal obowiązuje – została zainicjowana w 1962 r. Krytycy WPR twierdzą, że polityka ta ma wiele wad i wspiera głównie wielkich graczy, zamiast mniejszych rolników.


Rokitnik, czyli wulkan witaminPolsat News


Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Czytaj Dalej

Pożar w sortowni odpadów w Przemyślu. Płoną tysiące ton śmieci

Rozpoczęły tradycyjne spacery. Kierowcy muszą ustąpić im miejsca

Dziki indyk zaatakował dom opieki. Kanadyjczycy byli w szoku

Ruszyło koszenie traw. I ruszył spór o nie. Czy ma to sens i pomaga trawie?

Dotychczasowe wysiłki na nic. Wieloryby znikają. Musi ruszyć nowy program

Właśnie tu jest najczystsze powietrze na Ziemi. Dlaczego? Uchylono rąbka tajemnicy

„Żelazne drogi” w polskich górach. Mamy łańcuchy, ale nie via ferraty

Uważaliśmy je za najłagodniejsze „małpy miłości”. A tu takie zaskoczenie

Kosztowny dodatek do paszy ma ograniczać emisje krów. Naukowcy ostrzegają

Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • Home
  • Buy Now
© 2025 Banai. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.