W skrócie
-
Masowe zabijanie kogucików zaraz po wykluciu pozostaje powszechną praktyką w przemyśle jaj w Europie.
-
W kilku krajach wprowadzono zakazy oraz rozwijane są technologie pozwalające wykryć płeć jeszcze w jaju.
-
Większość Polaków popiera zakaz uboju jednodniowych kogucików, a konsultacje społeczne nadal trwają.
Koguciki to element zbędny w produkcji jaj na masową skalę. Zwierzęta nie rosną wystarczająco szybko, żeby ich hodowla była opłacalna w branży mięsnej. Zaraz po wykluciu się z jaj koguciki są zabijane.
Metody stosowane na terenie UE są okrutne: to gazowanie lub maceracja – pod tym określeniem kryje się proces mielenia żywcem w pełni świadomych zwierząt.
Kurczęta skazywane na śmierć zaraz po urodzeniu
Zakazy zabijania jednodniowych kogucików w Europie wprowadziły już niektóre kraje europejskie: zrobiły to Francja, Niemcy i Włochy. W Szwajcarii wprowadzono zakaz mielenia żywcem piskląt, legalne jednak pozostaje gazowanie.
Na rynku dostępne są nowe technologie, które pozwalają określić płeć pisklęcia jeszcze w jaju i nie wprowadzać do wylęgania jaj piskląt męskich
Wprowadzenie zakazów było poprzedzone rozwojem alternatywnych technologii. – Metody te opierają się na identyfikacji żeńskich i męskich piskląt przed wykluciem, a następnie odsunięciu męskich piskląt od procesu wylęgania. Technologie te intensywnie się rozwijają na rynkach objętych zakazem, ale nie tylko, np. w Norwegii już 22 proc. rynku stosuje technologię In Ovo, wprowadza ją też Szwajcaria – przekazało Zielonej Interii Stowarzyszenie Otwarte Klatki.
Według Innovate Animal Ag, na początku 2025 r. już 28 proc. hodowli kur niosek w Europie było objętych technologią In Ovo. Metody Seleggt i In Ovo – pozwalające nie dopuścić do wykluwania się samców – są skuteczne niemal w 100 proc.
Tymczasem konsumenci wkładający jajka do swojego koszyka w supermarkecie często nie zdają sobie sprawy, że w wylęgarniach kur na całym świecie każdego dnia w brutalny sposób umierają koguciki. Dlatego organizacje prozwierzęce nagłaśniają ten problem.
Zakaz mielenia kogucików w Polsce? Polacy popierają
Według sondażu przeprowadzonego na zlecenie L214 przez YouGov w 2022 r. aż 65 proc. Polek i Polaków popiera wprowadzenie zakazu uboju jednodniowych kogucików i kacząt.
Przypomina to produkcję foie gras. Przy wytwarzaniu tego produktu w bardzo podobnym procesie giną ledwo co urodzone ptaki. Choć Polsce produkcja foie gras jest zakazana od 2000 r., wciąż funkcjonuje w niektórych krajach europejskich.
– Uśmiercanie kogucików tuż po wykluciu, poprzez ich mielenie lub gazowanie, nie tylko wiąże się z ogromnym cierpieniem zwierząt, ale jest też całkowicie niepotrzebne i sprzeczne z oczekiwaniami społecznymi – przekazała Zielonej Interii Maria Madej z Otwartych Klatek.
– Komisja Europejska jeszcze do 12 grudnia prowadzi konsultacje w tej sprawie i nie tylko – zachęcamy do wyrażenia swojej opinii o dobrostanie zwierząt w Unii Europejskiej – podkreśla nasza rozmówczyni.