Dobrze zaplanowany i urozmaicony warzywnik w ogrodzie może dostarczyć ci świeżych i ekologicznych warzyw przez cały sezon wegetacyjny. Klimat panujący w Polsce jednak uniemożliwia hodowanie wielu gatunków popularnych warzyw, bez których trudno wyobrazić sobie wiosenną kanapkę czy sałatkę. Wszystko z powodu występujących przymrozków na wiosnę i zbyt małą liczbą ciepłych miesięcy. To jednak nie jest przeszkoda w wypełnieniu swojego warzywniaka takimi warzywami jak pomidory, papryki czy oberżyna.
Rozsady warzyw pozwalają na przygotowanie sadzonek znacznie wcześniej, kiedy na zewnątrz panują jeszcze niesprzyjające warunki pogodowe. Rośliny kiełkują w cieple, na słonecznym parapecie, co wydłuża ich okres wegetacji i pozwala zebrać plony w odpowiednim czasie.
Przeczytaj też: Kiedy sadzić cebulę do gruntu? Tę z rozsady i dymkę
Sianie warzyw na rozsadę jest niezbędne w przypadku gatunków ciepłolubnych takich jak pomidory, papryki czy właśnie oberżyna. Jest także dobrym rozwiązaniem dla gatunków, które rosną długo np. brokułu czy kalarepy. Warto na rozsadę siać również warzywa, które długo kiełkują np. szpinak.
Przygotowanie rozsad niesie ze sobą także korzyści dla portfela. Jest to znacznie tańszy sposób na pozyskanie sadzonek warzyw niż kupno gotowych w późniejszym okresie. W sklepach dostępny jest także duży wybór nasion, często mało spotykanych odmian warzyw. Różnorodności takiej niestety nie ma wśród gotowych sadzonek.
Choć w lutym zazwyczaj ogród nadal zasypany jest śniegiem, to świetny okres na planowanie warzywnika i sianie pierwszych rozsad do doniczek. W drugiej połowie lutego warto zasiać warzywa o długim okresie wegetacji takie jak brokuły czy kalafiory. Jeśli nie zdarzysz tego zrobić w lutym, masz jeszcze czas zasiać je na rozsadę w marcu. Zarówno kalafior, jak i brokuł możesz uprawiać na zbiór wczesny i późno jesienny.
Luty jest także dobrym czasem na przygotowanie rozsad selera – zarówno tego korzeniowego, jak i naciowego. Możesz także przygotować sadzonki pora i cebuli, czyli podstawy domowej włoszczyzny.
Co siać w lutym na rozsady? Oczywiście warto już przygotować sadzonki warzyw ciepłolubnych, czyli pomidorów i papryki. Im wcześniej to zrobisz, tym wcześniej będziesz cieszyć się smacznymi plonami. Jeśli zagapisz się jednak w drugiej połowie lutego – możesz je zasiać jeszcze na początku marca.
Jesteś entuzjastą bobu? Zatem z pewnością wiesz, że najlepiej go siać na rozsady w lutym. Ostateczny termin przygotowania sadzonek to połowa marca. Bób zazwyczaj wschodzi po ok. 10 dniach. Warzywo to można także siać do gruntu, jednak rozsada pozwala przygotować sadzonki znacznie odporniejsze na choroby i szkodniki.
Marzec tak, jak cała wiosna w kalendarzu ogrodnika jest wypełniona pracami, które trzeba wykonać. To również czas, w którym nie można zapomnieć o rozsadach wielu popularnych warzyw. Bez nich Twój warzywnik nie będzie obfitował w plony. Co siać w marcu na rozsady?
Cały miesiąc jest idealnym czasem na zasianie bakłażanów. Ważne jest, aby siać go pojedynczo do osobnych doniczek, co pozwala zachować nienaruszoną bryłę korzeniową. W marcu warto zasiać na rozsady także kalarepę. Możesz to zrobić również w czerwcu, ale pierwsze plony zbierzesz dopiero jesienią. Początek marca to ostatni termin na zasianie do doniczek karczochów. Choć warzywo to nie jest bardzo popularne w Polsce, to jednak może znakomicie urozmaicić niejedno danie.
Co jeszcze siać w marcu na rozsadę? Koniecznie zaplanuj siew roślin astrowatych, czyli endywii, a także wielu odmian sałaty: łodygowej, kruchej, masłowej, liściowej. Sałatę rzymską masz czas jeszcze posiać. Najczęściej sieje się ją wprost do gruntu lub w kwietniu na rozsady. Wczesnowiosenne odmiany sałaty możesz siać w szklarniach lub inspektach. Są to rośliny, które szybko wschodzą i mają krótki czas wegetacji, dlatego traktuje się je zarówno jako przedplon, jak i poplon. Przed zasianiem koniecznie upewnij się co do wymagań odmiany, którą zakupiłeś. Istnieje ponad 100 odmian, a w nich wyróżnia się wczesne i późne.
W kwietniu Twój ogród z pewnością już zaczyna nabierać kolorów. Pierwsze wiosenne kwiaty – tulipany, żonkile, przebiśniegi już dawno zakwitły, a po śniegu nie ma już śladu. Choć dni stają się coraz dłuższe i cieplejsze, to jednak nie można zapominać, że jeszcze mogą przyjść okazjonalne przymrozki, które zniszczą najbardziej wrażliwe rośliny. Warto zatem zaczekać jeszcze z sadzeniem rozsad do gruntu i zrobić to dopiero w połowie maja.
Co sieje się w kwietniu na rozsady? Przede wszystkim ogórki, patisony i szpinak. Przy ogórku pamiętaj, aby siać go do osobnych doniczek, ponieważ roślina nie lubi przesadzania. Szpinak i patisony możesz zasiać także wprost do gruntu na przełomie kwietnia i maja, ale rozsady przyspieszą plony.
Jeśli nie zasadziłeś kapusty w lutym, to jeszcze nic straconego. Kwiecień jest doskonałym czasem na przygotowanie rozsad gatunków późnych. Możesz siać w kwietniu zarówno kapustę białą, czerwoną, jak i włoską. Nie zapomnij o brukselce. To niepozorne warzywo ma wiele cennych witamin i składników mineralnych, którymi możesz uzupełnić dietę późną jesienią. Najlepiej smakuje zebrana po pierwszych przymrozkach, dzięki którym nie jest tak gorzka. Na rozsady zasiej ją w kwietniu lub na początku maja.