Ponad 5 zł – tyle powinien kosztować dobrej jakości pączek – sugerują szacunki firmy HREIT. „W efekcie w ciągu zaledwie jednego dnia możemy wydać na pączki ponad 190 mln zł” – podkreślono i zaznaczono, że chodzi o pączki dobrej jakości. „To równowartość 391 dwupokojowych mieszkań w największych miastach w naszym kraju” – poinformował HREIT.
Według danych HREIT w tłusty czwartek statystyczny Polak spożywa po dwa-trzy pączki. „Jeśli te szacunki są prawdziwe, to w trakcie ostatniego czwartku przed Środą Popielcową zjemy nawet ponad 100 milionów sztuk tego popularnego przysmaku” – zwracają uwagę autorzy raportu, dodając, że zarówno ceny, jak i jakość sprzedawanych w Polsce pączków, bywają różne.
Pączki. Rosnące koszty wytworzenia
„Jeśli chcielibyśmy zjeść produkt wykonany według tradycyjnej receptury – smażony na smalcu i wypełniony różaną konfiturą, to musimy przygotować się na wydatek rzędu trochę ponad 5 złotych za sztukę” – wynika z szacunków HREIT. Zauważono, że jest to o 8 proc. więcej niż rok temu. „Wzrost ceny jest więc znaczący, ale niknie on na tle tego, co działo się przed rokiem” – ocenili autorzy raportu, przypominając, że gwałtowny wzrost kosztów powodował, że wtedy w cukierniach ceny musiały pójść w górę o około 30 proc.
Podkreślili też, że w wycenie uwzględniono nie tylko ceny półproduktów (mąki, cukru, mleka, smalcu, drożdży czy różanej konfitury), ale też koszty robocizny, energii i marżę, z której cukiernik oprócz zysku musi opłacić lokal, utrzymać sprzęt itp. „Ze względu na rosnące koszty wytworzenia, niektórzy cukiernicy mogą być zmuszeni do stosowania niższych marż niż w poprzednich latach” – zaznaczono w raporcie.
„Powyższe wyniki to efekt zabawy na liczbach, którą nazwaliśmy indeksem pączkowo-mieszkaniowym. Pokazuje on siłę nabywczą tradycyjnego pączka na tle cen nieruchomości” – zastrzegli autorzy raportu.
Tłusty czwartek 2024. Ceny pączków
Pączki dostępne są w cukierniach i marketach już jakiś czas przed tłustym czwartkiem. Jak podkreśla Interia Biznes, ich ceny są bardzo zróżnicowane. Jedne z droższych przysmaków znaleźć można w cukierni Magdy Gessler „Słodki Słony”. W tym roku za pączka zapłacimy tam 22 zł.
W większości rzemieślniczych piekarni i cukierni nie zapłacimy za pączka mniej niż 12 zł. Nieco tańsze pączki na tłusty czwartek możemy dostać w piekarniach oraz cukierniach sieciowych. W Stolicy Lodów i Pączków klasyczny pączek to koszt 6,90 zł. Więcej, bo 7,90 zł, zapłacimy za pączka z pistacją. W A. Blikle większość pączków kosztuje 7,40 zł za sztukę, a pączek premium z pistacjami to koszt 10,90 zł. Jak podaje portal warsawnow.pl, tradycyjne i jedne z najlepszych pączków w stolicy dostaniemy także w Pracowni Cukierniczej Zagoździński w cenie 4,50 zł za sztukę.
W Krakowie natomiast pączek z piekarni rzemieślniczej to koszt około 14-19 zł. Przykładowo w cukierni My Sweet Home Bakery pączek kosztuje 18 zł za sztukę. W Cukierni Cichowscy pączek z różą jest o wiele tańszy i kosztuje 6 zł. W Dobrej Pączkarni, której pączki zaliczane są do najlepszych w Krakowie, praktycznie wszystkie smaki kosztują 8 zł za sztukę.
Ceny pączków w cukierniach i piekarniach nie należą do najniższych, niemniej jednak z pewnością ich smak oraz obfite nadzienie rekompensuje ich cenę. W praktyce kupując pączki dla całej rodziny, poniesiemy niemały wydatek, bo przykładowo przy zakupie 5 pączków po 22 zł za całość zapłacimy 110 zł. Dlatego niekiedy dobrą alternatywą są popularne markety, w których możemy kupić słodkości na tłusty czwartek w nieco niższej cenie.