Nie od dziś wiadomo, że kiszonki wpływają korzystnie na mikroflorę jelit. Kiszone ogórki, buraki, czy kapusta są popularne w Polsce od wieków ze względu na walory zdrowotne i wyraźny kwaśny smak. Nowe badanie dowodzi, że fermentowana koreańska kapusta kimchi ma jeszcze więcej zalet.
W obszernym badaniu na temat wpływu kimchi na zdrowie naukowcy odkryli kolejne korzyści płynące z jedzenia tej fermentowanej kapusty. Kimchi przygotowywane jest najczęściej z kapusty pekińskiej z dodatkiem rzepy lub rzodkwi, imbiru, marchewki, szczypiorku, chili gochugaru, sosu sojowego, i czosnku. Płaty lub kawałki kapusty i warzyw zanurza się w specjalnej paście przygotowanej na bazie powyższych warzyw i przypraw i kleiku ryżowego.
Otyłość to coraz poważniejszy i globalny problem. Jak piszą naukowcy, od 1975 r. liczba osób z nadwagą lub otyłością na świecie potroiła się. Liczne prace naukowe wskazują, że za taki stan odpowiadają nie tylko brak ruchu i niezdrowa dieta, ale również zaburzenia metaboliczne.
Spożywanie tej koreańskiej potrawy może zmniejszyć ryzyko otyłości u mężczyzn i kobiet.
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie BMJ Open przeanalizowano stan zdrowia u ponad 115 tys. osób mieszkających w Korei (w wieku od 40 do 69 lat). Za pomocą kwestionariuszy żywieniowych badani odpowiadali na pytania dotyczące spożycia kimchi.
Okazało się, że mężczyźni spożywający od jednej do trzech porcji kimchi z rzodkiewką byli o 12 proc. mniej narażeni na ryzyko wystąpienia otyłości niż ci, którzy jedli mniej niż jedną porcję kimchi dziennie. U kobiet spożywających fermentowane warzywa stwierdzono o 8 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia niechcianej tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha.
Równocześnie badacze zaznaczają, że często spożywanie kimchi z innymi potrawami może wiązać się z przyrostem masy.
Bakterie obecne w przewodzie pokarmowym tworzą w nim swoisty ekosystem, który jest wrażliwy na gwałtowne zmiany. Równocześnie zdrowe jelita odwdzięczą się odpornością i dobrym stanem zdrowia psychicznego i fizycznego. Takim pożytecznym specjałem dla naszych jelit jest właśnie kapusta kimchi.
Prozdrowotne właściwości kimchi wynikają nie tylko z obecności „dobrych” bakterii w fermentowanej żywności. Koreańskie kimchi zawiera także korzystny dla zdrowia świeży imbir i czosnek o działaniu przeciwzapalnym, a specjalna papryka gochugaru ma również właściwości przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej.
Zobacz też: Na rynku pojawia się oraz więcej podrabianych oliw z oliwek