Close Menu
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Facebook X (Twitter) Instagram
Historie Internetowe
Facebook X (Twitter) Instagram
Banai
Subskrybuj
[gtranslate]
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Klimat

Wiadomo, które kobiety starzeją się wolniej. Odpowiada za to dieta

Przez Pokój Prasowy25 stycznia, 20242 min odczytu

Nowe badanie sugeruje, że kobiety spożywające większe ilości białka roślinnego zdrowiej się starzeją. Oznacza to w praktyce, że nie cierpią na główne choroby cywilizacyjne i przewlekłe, nie mają problemów psychicznych, a także nie cierpią z powodu upośledzenia funkcji poznawczych lub fizycznych. 

Badanie opublikowane niedawno w czasopiśmie naukowym „The American Journal of Clinical Nutrition” potwierdza, że spożywanie białka roślinnego ma większe korzyści zdrowotne niż jedzenie mięsa. Aby tego dowieść, badacze przebadali aż ok. 50 tys. kobiet w średnim wieku (30-55 r.ż). Z badań wynika, że kobiety, spożywające więcej produktów roślinnych zdrowiej się starzeją.

Co to oznacza w praktyce? Po pierwsze, regularne jedzenie roślin wysokobiałkowych, a więc przede wszystkim soczewicy, fasoli, ciecierzycy, soi, nasion konopi i innych strączków zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, nowotworów, cukrzycy i pogorszenia funkcji poznawczych.

Po drugie, u kobiet spożywających białka roślinne w odpowiedniej ilości odnotowano obniżenie poziomu LDL, zwanego „złym cholesterolem”.

Badacze podsumowują, że spośród 50 tys. przebadanych kobiet, tylko 7,6 proc. z nich spełniło zaproponowaną przez badaczy definicję zdrowego starzenia się. Kobiety, które stosowały dietę bogatą w białka pochodzenia roślinnego, mają prawie 50 proc. więcej szans na zdrowsze zestarzenie się.

Naukowcy z University of Sydney udowodnili ponadto, że spożycie produktów roślinnych, owoców i warzyw, wpływa na poziom odczuwanego stresu związanego z codziennym życiem. Im więcej dań roślinnych, tym mniejsze ryzyko wystąpienia depresji.



Zdjęcie


Dieta o niskiej zawartości mięsa - mniej niż 50 g dziennie - redukuje o połowę szkody związane z zanieczyszczeniami, emisjami i użytkowaniem gruntów /123RF/PICSEL

Dieta o niskiej zawartości mięsa – mniej niż 50 g dziennie – redukuje o połowę szkody związane z zanieczyszczeniami, emisjami i użytkowaniem gruntów
/123RF/PICSEL

Spożywanie białek zwierzęcych, ma według badaczy odwrotną tendencję. Jedzenie mięsa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób przewlekłych. Szacuje się, że co najmniej 86 proc. ludzkości spożywa mięso. Przechodzenie na dietę roślinną ma współcześnie coraz więcej zwolenników zwłaszcza wśród ludzi młodych, ale nie jest to regułą.

Równocześnie badania dowodzą, że dieta o niskiej zawartości mięsa – mniej niż 50 g dziennie – redukuje o połowę szkody związane z zanieczyszczeniami, emisjami i użytkowaniem gruntów.

Dostarczenie potrzebnej, a nawet dużej ilości białka na diecie roślinnej nie jest trudne. Zbilansowana dieta pozwala cieszyć się zdrowiem, zarówno psychicznym, jak i fizycznym. 

Czytaj Dalej

Pożar w sortowni odpadów w Przemyślu. Płoną tysiące ton śmieci

Rozpoczęły tradycyjne spacery. Kierowcy muszą ustąpić im miejsca

Dziki indyk zaatakował dom opieki. Kanadyjczycy byli w szoku

Ruszyło koszenie traw. I ruszył spór o nie. Czy ma to sens i pomaga trawie?

Dotychczasowe wysiłki na nic. Wieloryby znikają. Musi ruszyć nowy program

Właśnie tu jest najczystsze powietrze na Ziemi. Dlaczego? Uchylono rąbka tajemnicy

„Żelazne drogi” w polskich górach. Mamy łańcuchy, ale nie via ferraty

Uważaliśmy je za najłagodniejsze „małpy miłości”. A tu takie zaskoczenie

Kosztowny dodatek do paszy ma ograniczać emisje krów. Naukowcy ostrzegają

Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • Home
  • Buy Now
© 2025 Banai. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.