Ogórki to wyjątkowo kapryśne rośliny. Nie tolerują nocnych przymrozków, a przy temperaturze poniżej 13 st. C. rozwój ich kwiatów i owoców zostaje zahamowany. Dodatkowo dla ogórków zabójcze mogą być wahania temperatur. Nie powinny wynosić one więcej niż 5-6 stopni.
Z tego powodu warto sadzić je w gruncie, dopiero kiedy mamy pewność, że wiosenna pogoda jest już ustabilizowana. Najczęściej ten moment przypada w trzeciej dekadzie maja oraz na początku czerwca. To wtedy możemy wysiewać ogórki bezpośrednio do gruntu.
Natomiast jeśli planujemy zrobić własne rozsady, najlepszym terminem wysiewu jest końcówka kwietnia. Sadzonki ogórków potrzebują około czterech tygodni na rozwój w cieple, zanim zostaną przeniesione do gruntu.
Ogórki niezbyt dobrze znoszą przesadzanie. Dlatego w ich przypadku mogą nie sprawdzić się niewielkie doniczki rozsadowe. Warto posiać je w większych pojemnikach, o średnicy przynajmniej 10 cm. Dzięki temu rozsad nie będzie trzeba przesadzać, a gotowe sadzonki od razu będą mogły być wsadzone do gruntu.
Do przygotowania rozsad najlepiej sprawdzą się odmiany ogórków, które oznaczone są symbolem F1. Mają one większą odporność na choroby i są wyjątkowo plenne. Warto szczególnie zwrócić uwagę na odmiany Octopus, Lider, Śremskie, Partner, czy Soplica.
Przed posianiem ogórków, ich nasiona warto namoczyć w wodzie na kilka godzin. Dzięki temu będzie im łatwiej wykiełkować.
Ziemia pod ogórki powinna być lekka oraz przepuszczalna. W sklepach ogrodniczych można dostać specjalną mieszankę, która doskonale nadaje się pod siew. Podłoże pod ogórki powinno mieć pH 6-7, czyli raczej obojętne. Zanim użyjemy ziemi do sadzenia ogórków, dobrze jest przynajmniej przez dobę potrzymać je w temperaturze pokojowej. Nasiona mogłyby źle znieść umieszczenie ich w zimnej glebie.
Namoczone wcześniej nasiona umieszczamy w doniczkach na głębokości 1-2 cm. Do jednej wsadzamy po dwie sztuki. Delikatnie przysypujemy je ziemią i dokładnie spryskujemy wodą. Kiedy wykiełkują i lekko urosną, słabszy egzemplarz wyrywamy.
Doniczki z sadzonkami umieszczamy na słonecznym stanowisku. Sprawdzą się parapety okien od południowej strony. W ciągu dnia należy im zapewnić temperaturę od 23 do 26 st. C. W nocy może ona spaść o ok. 3 st.
Sadzonki regularnie podlewamy — ziemia musi być stale wilgotna. Należy jednak uważać na przelewanie. Zbyt duża ilość wody, może prowadzić do chorób oraz gnicia rośliny. Pamiętajmy, aby nie moczyć pędów ogórków.
Kiedy sadzonki zaczną wystawać ponad krawędź pojemników, warto przysypać je delikatnie ziemią. Dzięki temu korzenie rośliny będą całkowicie przykryte.
Musimy pamiętać, że ogórki to delikatne rośliny, które przed umieszczeniem w gruncie, trzeba zahartować. Dzięki temu zabiegowi będą silniejsze i lepiej przygotowane na trudne warunki w ogrodzie.
Hartujemy ogórki 10 dni przed wysadzeniem do gruntu. Wystarczy, że będziemy wynosić je na zewnątrz na kilka godzin, potem na cały dzień, a w końcu na całą noc. W tym czasie warto ograniczyć ich podlewanie.
Po zahartowaniu, kiedy sadzonki mają już po kilka liści, można przesadzić je do gruntu. Najlepiej wsadzić je do ziemi wraz z całą bryłą ziemi z doniczki. W ten sposób nie naruszymy delikatnych korzeni ogórków. Sadzimy je w rzędach oddalonych od siebie o ok. 120 cm.