Close Menu
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Facebook X (Twitter) Instagram
Historie Internetowe
Facebook X (Twitter) Instagram
Banai
Subskrybuj
[gtranslate]
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Klimat

Grill na balkonie. Czy można go rozpalić w bloku?

Przez Pokój Prasowy10 kwietnia, 20243 min odczytu

Rozpalenie grilla na balkonie – szczególnie w bloku lub innym budynku wielorodzinnym – nie jest wprost zakazane. I chociaż zapach grillowanych potraw i podpałki może przeszkadzać sąsiadom i istnieje stosowny artykuł kodeksu cywilnego, który mówi o niezakłócaniu spokoju, to problem z paleniem grilla w budynku tkwi w innym obszarze.

Grill na balkonie. Sprawa nie jest jednoznaczna


Chodzi o kwestie bezpieczeństwa, o których mowa w rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji. Rozporządzenie dot. ochrony przeciwpożarowej budynków mówi o zakazie rozpalania ognia wtedy, gdy zagraża to zapaleniu się sąsiednich obiektów i materiałów.

Doprowadzenie do zagrożenia pożarowego grozi otrzymaniem mandatu w wysokości nawet do 500 złotych. Jeśli ogień się rozprzestrzeni, może dojść do tragedii, a taki czyn jest karalny nawet do 12 lat więzienia.

W Polsce wyznaczone są specjalne miejsca do biwakowania, gdzie nikt nie powinien mieć do nas pretensji o palenie grilla czy ogniska. Inną możliwością jest oczywiście dogadanie się z sąsiadami i stosowanie się do zasad bezpieczeństwa.


Potrawy na grilla wymagają odpowiedniego zamarynowania (tłuszcz, przyprawy)123RF/PICSEL


Z rozpalaniem grilla za pomocą węgla i podpałki wiążą się z pewnością nieprzyjemne dla wielu osób doświadczenia. Aby ograniczyć je do minimum zaleca się używanie bezwonnej podpałki oraz dobrej jakości węgla i brykietu. Potrawy na grilla wymagają odpowiedniego marynowania (tłuszcz, przyprawy).

Wielu kucharzy zwraca uwagę, że Polacy popełniają naczelny błąd podczas smażenia potraw na grillu: kładą je na palący się ogień, a nie na węgiel pokryty popiołem. Można łatwo sprawdzić czy to już „ten moment”: jeżeli nasza dłoń wytrzyma nad grillem trzy sekundy, to ruszt jest gotowy. Sekunda lub dwie oznacza, że jest jeszcze za gorący.

Dodanie piwa czy win

Dodanie piwa czy wina do marynaty powoduje, że na żywności powstanie mniejsza ilość związków rakotwórczych.

 – Szkodliwe związki o działaniu rakotwórczym tworzą się w wyniku pirolizy, czyli niepełnego spalania związków organicznych. Związki te powstają w czasie procesu grillowania lub wędzenia, a szczególnie wtedy, gdy na węgiel lub brykiet skapuje tłuszcz wraz z sokiem komórkowym z surowca. W wyniku reakcji zachodzących pomiędzy tłuszczami, węglowodanami i białkami powstaje rumiana skórka produktów grillowanych oraz specyficzny smak i zapach. Na grill nie powinny trafiać produkty peklowane i wędzone – mówił Interii dr Piotr Sałek z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW.

Na rynku są dostępne nie tylko grille węglowe, ale i gazowe oraz elektryczne. Grille gazowe i elektryczne nie emitują szkodliwych substancji.

Ważną zasadą podczas grillowania jest również nienachylanie się bezpośrednio nad paleniskiem. Zwłaszcza na samym początku procesu spalania, kiedy używamy podpałek, mamy bezpośredni kontakt z oparami i wdychamy związki kancerogenne, czyli takie, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów. Szkodliwe jest zarówno paliwo, czyli węgiel, drewno oraz brykiet, jak i tłuszcz z mięsa, który kapie na węgiel.


Na rynku są dostępne nie tylko grille węglowe, ale i gazowe oraz elektryczne. Grill gazowy i elektryczny nie emitują szkodliwych substancji

Na rynku są dostępne nie tylko grille węglowe, ale i gazowe oraz elektryczne. Grill gazowy i elektryczny nie emitują szkodliwych substancji123RF/PICSEL



Warzywniak w każdym bloku. Innowacyjny pomysł PolakówPolsat News


INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Czytaj Dalej

Pożar w sortowni odpadów w Przemyślu. Płoną tysiące ton śmieci

Rozpoczęły tradycyjne spacery. Kierowcy muszą ustąpić im miejsca

Dziki indyk zaatakował dom opieki. Kanadyjczycy byli w szoku

Ruszyło koszenie traw. I ruszył spór o nie. Czy ma to sens i pomaga trawie?

Dotychczasowe wysiłki na nic. Wieloryby znikają. Musi ruszyć nowy program

Właśnie tu jest najczystsze powietrze na Ziemi. Dlaczego? Uchylono rąbka tajemnicy

„Żelazne drogi” w polskich górach. Mamy łańcuchy, ale nie via ferraty

Uważaliśmy je za najłagodniejsze „małpy miłości”. A tu takie zaskoczenie

Kosztowny dodatek do paszy ma ograniczać emisje krów. Naukowcy ostrzegają

Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • Home
  • Buy Now
© 2025 Banai. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.