Close Menu
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Facebook X (Twitter) Instagram
Historie Internetowe
Facebook X (Twitter) Instagram
Banai
Subskrybuj
[gtranslate]
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Klimat

W Warszawie urodził się drugi najmniejszy jeleń świata. Zoo szuka imienia

Przez Pokój Prasowy9 lipca, 20262 min odczytu


  • W warszawskim zoo urodziła się samica pudu południowego. Gatunek ten to drugie najmniejsze jelenie świata.

  • Do niedzieli trwa plebiscyt na imię dla zwierzęcia. W tym roku wszystkie nowo narodzone osobniki w zoo mają imiona zaczynające się na literę „S”.

  • Pudu południowy w naturze jest gatunkiem bliskim zagrożenia, a populacja maleje z powodu utraty siedlisk.

  • Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu, otwiera się w nowym oknie

„Samiczka urodziła się kilka tygodni temu, a jej rodzicami są Juana i Pitchu. Mała waży ok. 1 kg, a docelowo osiągnie wzrost do ok. 40 cm i zachwyca wszystkich swoim urokiem” – poinformowali opiekunowie.

Warszawa. W zoo urodziła się samica pudu, drugiego najmniejszego jelenia świata


W mediach społecznościowych ruszył plebiscyt na imię dla małej pudu. Do niedzieli można zgłaszać propozycje. W tym roku wszystkie zwierzęta urodzone w warszawskim zoo otrzymują imiona na literę „S” i na propozycje zaczynające się na tę właśnie literę czeka zoo. Rok temu urodziła się w stolicy samiczka pudu – Rosa, a rok wcześniej kolejna – Pralinka.

Pudu południowy to mały ssak z rodziny jeleniowatych występujący w Ameryce Południowej. Jest niewiele większy od swojego kuzyna, pudu północnego, co czyni go drugim najmniejszym jeleniowatym świata.

Populacja pudu południowego stale się zmniejsza w wyniku utraty siedlisk. Obecnie gatunek ten znajduje się w kategorii „bliski zagrożenia”.

Dorosłe samce ważą poniżej 15 kg i mają w kłębie zaledwie 30-40 cm, samice są o ok. kilogram lżejsze. Zwierzęta te mają stosunkowo długą sierść składającą się z charakterystycznych, pustych w środku włosów.

Umaszczenie jest zmienne sezonowo – od rudawo-cynamonowego w porze ciepłej po ciemnobrązowe zimą. U młodych, jak u wielu innych jeleniowatych, występują jasne plamki na bokach ciała. Samce mają krótkie (ok. 7 cm), ostre, nierozdwojone poroże, które zrzucają w lipcu.

Dokładny zasięg pudu południowego jest dość trudny do określenia, bo ssak ten jest bardzo płochliwy i rzadko widziany. Pudu południowy jest roślinożercą. Wyszukuje w lasach wysoko odżywcze części roślin – zjada liście, pąki i owoce z gałęzi krzewów.

Czytaj Dalej

Czy to tak zginęła Amelia Earhardt? Podejrzewają mięsożerne kraby

Wypuścili afrykańskie ssaki w nietypowym miejscu. Tak zaczęły się kłopoty

Orzechówka to skarb dla Polski. Jeden ptak sadzi 20 tys. drzew

Twierdził, że znalazł na płocie włos wymarłego tygrysa. Są wyniki DNA

Polacy zmieniają podejście do second-handów. „Symbol zaradności i stylu”

Październik czy listopad? Kiedy ostatni raz skosić trawnik przed zimą

Dlaczego duże psy żyją krócej? Wreszcie udało się znaleźć przyczynę

Tyranozaur pożarty przez raptory. Naukowcy nie mogli uwierzyc

Fatalne prognozy na 2026 i 2027 rok. Taki efekt wywoła super El Niño

Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • Home
  • Buy Now
© 2026 Banai. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.