Close Menu
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Facebook X (Twitter) Instagram
Historie Internetowe
Facebook X (Twitter) Instagram
Banai
Subskrybuj
[gtranslate]
  • Polska
  • Lokalne
  • Świat
  • Polityka
  • Ekonomia
  • Nauka
  • Sport
  • Zdrowie
  • Klimat
  • Trendy
  • Komunikat prasowy
Klimat

W Polsce jest jeszcze mało znana. Odkryto, że zmniejsza ryzyko otyłości

Przez Pokój Prasowy31 stycznia, 20242 min odczytu

Nie od dziś wiadomo, że kiszonki wpływają korzystnie na mikroflorę jelit. Kiszone ogórki, buraki, czy kapusta są popularne w Polsce od wieków ze względu na walory zdrowotne i wyraźny kwaśny smak. Nowe badanie dowodzi, że fermentowana koreańska kapusta kimchi ma jeszcze więcej zalet.

W obszernym badaniu na temat wpływu kimchi na zdrowie naukowcy odkryli kolejne korzyści płynące z jedzenia tej fermentowanej kapusty. Kimchi przygotowywane jest najczęściej z kapusty pekińskiej z dodatkiem rzepy lub rzodkwi, imbiru, marchewki, szczypiorku, chili gochugaru, sosu sojowego, i czosnku. Płaty lub kawałki kapusty i warzyw zanurza się w specjalnej paście przygotowanej na bazie powyższych warzyw i przypraw i kleiku ryżowego.

Otyłość to coraz poważniejszy i globalny problem. Jak piszą naukowcy, od 1975 r. liczba osób z nadwagą lub otyłością na świecie potroiła się. Liczne prace naukowe wskazują, że za taki stan odpowiadają nie tylko brak ruchu i niezdrowa dieta, ale również zaburzenia metaboliczne.

Spożywanie tej koreańskiej potrawy może zmniejszyć ryzyko otyłości u mężczyzn i kobiet. 

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie BMJ Open przeanalizowano stan zdrowia u ponad 115 tys. osób mieszkających w Korei (w wieku od 40 do 69 lat). Za pomocą kwestionariuszy żywieniowych badani odpowiadali na pytania dotyczące spożycia kimchi.

Okazało się, że mężczyźni spożywający od jednej do trzech porcji kimchi z rzodkiewką byli o 12 proc. mniej narażeni na ryzyko wystąpienia otyłości niż ci, którzy jedli mniej niż jedną porcję kimchi dziennie. U kobiet spożywających fermentowane warzywa stwierdzono o 8 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia niechcianej tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha.

Równocześnie badacze zaznaczają, że często spożywanie kimchi z innymi potrawami może wiązać się z przyrostem masy.



Zdjęcie


Spożywanie tej koreańskiej potrawy może zmniejszyć ryzyko otyłości u mężczyzn i kobiet /123RF/PICSEL

Spożywanie tej koreańskiej potrawy może zmniejszyć ryzyko otyłości u mężczyzn i kobiet
/123RF/PICSEL

Bakterie obecne w przewodzie pokarmowym tworzą w nim swoisty ekosystem, który jest wrażliwy na gwałtowne zmiany. Równocześnie zdrowe jelita odwdzięczą się odpornością i dobrym stanem zdrowia psychicznego i fizycznego. Takim pożytecznym specjałem dla naszych jelit jest właśnie kapusta kimchi.

Prozdrowotne właściwości kimchi wynikają nie tylko z obecności „dobrych” bakterii w fermentowanej żywności. Koreańskie kimchi zawiera także korzystny dla zdrowia świeży imbir i czosnek o działaniu przeciwzapalnym, a specjalna papryka gochugaru ma również właściwości przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej.

Zobacz też: Na rynku pojawia się oraz więcej podrabianych oliw z oliwek

Czytaj Dalej

Pożar w sortowni odpadów w Przemyślu. Płoną tysiące ton śmieci

Rozpoczęły tradycyjne spacery. Kierowcy muszą ustąpić im miejsca

Dziki indyk zaatakował dom opieki. Kanadyjczycy byli w szoku

Ruszyło koszenie traw. I ruszył spór o nie. Czy ma to sens i pomaga trawie?

Dotychczasowe wysiłki na nic. Wieloryby znikają. Musi ruszyć nowy program

Właśnie tu jest najczystsze powietrze na Ziemi. Dlaczego? Uchylono rąbka tajemnicy

„Żelazne drogi” w polskich górach. Mamy łańcuchy, ale nie via ferraty

Uważaliśmy je za najłagodniejsze „małpy miłości”. A tu takie zaskoczenie

Kosztowny dodatek do paszy ma ograniczać emisje krów. Naukowcy ostrzegają

Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • Home
  • Buy Now
© 2025 Banai. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.